Chateau de la Tessonniere  
 
ga naar de kamers bezoek de tuin wat is er te doen? wat is er gebeurd? waar in Frankrijk ligt het huis? verhuurinformatie ga terug naar de homepage neem contact met ons op
het pand voor 1940

Een château met een rijke historie

Als u het ziet, zult u het met ons eens zijn: La Tessonnière is één van de mooiste huizen van het dorp St. Germain de Tallevende. Het mag zich kasteel (château) noemen, maar het heeft de uitstraling en het elan van een landhuis.
La Tessonnière en de omliggende landerijen dateren uit 1880. Na de Tweede Wereldoorlog werd het château verkocht en de grond opgesplitst. De in 2011 overleden buurman, Marcel Droullon, woonde als jongen bij zijn tante op het château. Hij werkte zijn hele leven op de boerderij en de landerijen eromheen.

La Tessonnière in de oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog annexeerden de Duitsers het huis. Er werden zeventig soldaten gelegerd. Marcel Droullon en zijn tante werden gedwongen voor hen te werken. Zo moest Marcel helpen met het verbergen van munitie in depots in de bossen bij St. Sever Calvados.
In de kelder van het château lagen duizenden flessen Bordeaux-wijn. Deze hebben de bewoners voor de Duitsers verborgen weten te houden, terwijl ze zelf dagelijks hun wijntje konden nuttigen.

Brand op de oprijlaan

Na de geallieerde invasie in juni 1944, lag de streek rond Vire behoorlijk onder vuur. Iedere dag vloog er een Engels vliegtuig over de weg voor het château dat alle verkeer beschoot. Bij zo'n aanval is ook een vrachtwagen met negen Duitse soldaten op de oprijlaan van La Tessonnière onder vuur genomen. De brandstof in de wagen vatte vlam en alle mannen verbrandden levend. Marcel was 18 jaar toen dit voor zijn ogen gebeurde.

La Tessonnière verwoest

De stad Vire is tijdens de Slag om Normandië in augustus 1944 voor 85% verwoest door geallieerd bombardement. Bij hun vertrek hebben de Duitse bezetters ook La Tessonnière in brand gestoken. Alleen de muren zijn blijven staan. Marcel Droullon kon zich nog tot op hoge leeftijd opwinden over de duizenden flessen wijn die bij de brand in rook zijn opgegaan.

Wederopbouw van een maison bourgeoise

Na de oorlog, in 1947, werd het château in ere hersteld. Op één van de balken op zolder is nog vaag de tekst "Commencé le novembre 1947" te lezen. De herbouw verklaart details als de typische jaren veertig schouwen, de afgeronde hoeken van de plafonds en de wat strakkere voorgevel dan de oorspronkelijke uit 1880. Oude ansichtkaarten tonen nog de stijl van het huis vóór de brand.

     
     
terug naar homepage copyrights